Asumisohjaajat nuorten tukena

Entisessä työpaikassani, Nuorisoasuntoliiton (NAL) paikallisyhdistyksessä, meillä oli huoltoyhtiöltä saatu lippalakki missä oli kirjaimet TR. Huoltoyhtiön mukaan se tarkoitti Tytöt Ratkaisee. Tytöt, pojat, miehet, naiset, henkilöt, ihmiset, aivan sama. Ei tainnut löytyä lippistä missä olisi ollut teksti AR, Asumisohjaaja Ratkaisee.

 

Asumisohjaaja todellakin ratkaisee, selvittää, kuulee ja näkee. Yhdessä nuoren kanssa selvitetään elämässä eteen tulevia pulmatilanteita. Vuosien varrella vastaan on tullut kaikkea mahdollista ja välillä mahdotontakin. Googlesta on tullut kaveri, kun etsitään tietoa milloin mistäkin. Kelan lomakkeiden täyttö ja erilaisten päätösten tulkinta alkoi tulla selkärangasta ja viranomaislinjan numero tuli ulkomuistista. Puhumattakaan paikallisesta verkostotyöstä. Tutuiksi ovat tulleet myös etsivät nuorisotyön ohjaajat, työpajaohjaajat, sosiaalityöntekijät, nuorisotyöntekijät ja koulujen kuraattorit kuin päihde- ja mielenterveyspalveluiden tyypit ja monet muut. Hyvä niin, koska usein pulmia selvittäessä oli toimiva verkostotyö kullan arvoista.

Millaisia asioita nuorten kanssa ratkotaan?

Mitä ne asiat sitten ovat mitä asumisohjaajat yhdessä nuorten kanssa ratkovat? Ehdottomasti yleisin asia on vuokranmaksu. Ei ole ollut kerta tai kaksi tai edes kaksisataa kertaa, kun yhdessä nuoren kanssa pohditaan, mihin ne vuokranmaksuun tarkoitetut rahat ovat kadonneet, miten se vuokra nyt saadaan maksettua tai millä aikataululla ja miten varmistetaan, ettei näin kävisi uudestaan. Välillä ratkaisut ovat helppoja. Nuorella on selkeä käsitys, mistä rahaa seuraavaksi tulee, ja ehkä jo alustava maksusuunnitelma olemassa. Asumisohjaajan tehtäväksi jää tilanteen läpikäyminen nuoren kanssa ja sen varmistaminen, että maksusuunnitelma on sopiva huomioiden nuoren maksukyky ja vuokranantajan ohjeistus.

 

Aina tilanne nuoren kanssa ei ratkea näin helposti, vaan vuokranmaksun takkuamisen taustalla on päihteitä, mielenterveysongelmia, peliriippuvuutta tai velkaantumisen kierre. Silloin yhtälössä onkin jo paljon enemmän huomioitavia muuttujia. Kuinka paljon nuori tarvitsee muita palveluita? Onko hänellä hoitosuhde olemassa? Onko motivaatiota hoitaa asioita? Mistä puuttuvat vuokrarahat on mahdollista saada? Onnistuuko vuokranmaksu, vaikka rahat jostain saisikin? Sitten tsempataan, motivoidaan, ollaan yhteydessä verkostoihin ja selvitellään ihan konkreettisia Kela-kuvioita. http://www.nal.fi/

Mitä sulle kuuluu?

Nuoret kaipaavat aikuista, joka kuuntelee ja joka uskaltaa kysyä: mitä sulle kuuluu? Oman kokemukseni mukaan nuorten kanssa pärjää parhaiten, kun puhuu suoraan ja arkailematta asioista niiden oikeilla nimillä. Välillä on lyötävä kovaa faktaa tiskiin ja oltava tiukkana, välillä on otettava lempeämpi lähestyminen asioihin. Kukaan ei ole vielä mennyt rikki siitä, että kerrotaan suoraan, mitkä ovat vaihtoehdot. Nuori itse kuitenkin tekee päätöksen siitä, mihin suuntaan lähtee ja sitäkin pitää kunnioittaa. Ikinä ei pidä lakata uskomasta nuoreen. Luulen, että jokainen nuorten parissa työskentelevä voi kertoa huikeita selviytymistarinoista nuorista, jotka ovat löytäneet omat voimavaransa ja suunnan elämälleen. Surullista kyllä, me kaikki voimme varmasti kertoa myös niitä tarinoita, jossa yhteiskunnan turvaverkot ovat pettäneen ja nuoren elämä ei ole saanut uutta suuntaa.

 

Asumisohjaajat ratkovat vuokranmaksuongelmien lisäksi monia muitakin asioita. Melkein väitän, ettei mikään inhimillinen ole asumisohjaajille vierasta. Kun työskennellään nuoren kodin rajapinnassa, niin usein ne elämän haasteet kulminoituvat siihen. Eikä pidä ajatella, että kaikilla nuorilla on asumisessa ongelmia. Ei todellakaan! Ehdottomasti suurin osa asuu ja elää aivan normaalien vuokra-asumisen sääntöjen mukaan. Asumisohjaajien työnä on kuitenkin auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat ja silloin vastaan voi tulla ihan mitä vaan.

Yhteistyötä nuorten kanssa ja nuorten hyväksi

Lämmöllä ajattelen yhtäkin poikaa, jonka elämä oli ollut varsin risaista ja taustalla oli päihteitä ja asunnottomuutta. Etsivä nuorisotyö avusti asunnon haussa nuorisoasunnoilta ja tuli mukaan nuoren asuntohaastatteluun. Haastatteluun ja etsivän suosituksen perusteella nuori päätettiin asuttaa asumisohjauksen tuella. Alkuun tarvittiin aika paljon ohjausta vuokranmaksussa ja joku häiriökin tuli. Etsivät tukivat sitten muilla elämän osa-alueilla ja tehtiin paljon yhteistyötä. Pojalla oli kuitenkin motivaatio kunnossa ja nyt takana on jo monta vuotta onnistunutta asumista, vuokranmaksu sujuu, asumisen aikana on opiskeltu ammatti ja onnistuneita työpätkiäkin on useampi takana. Haasteita toki löytyy välillä vieläkin, mutta silloin poika ilmestyy juomaan asumisohjaajien toimistoon kahvit ja purkamaan isoimmat mielen päältä. Sitten mietitään, tarvitseeko tehdä jotain vai oliko juttuseura riittävä apua asiaan.

 

Isossa osassa asumisen ongelmia nuorilla on mielenterveyden haasteet. Väitän, että aloittaessani työt vuonna 2004, mielenterveyden haasteet eivät näkyneet nuorten asumisessa näin vahvasti. Mediassa on puhuttu paljon siitä, ettei nuorten mielenterveys ole huonontunut, vaan asiasta on poistunut stigma ja nykyään nuoret kertovat avoimemmin omasta voinnistaan. En väitä vastaan ja hyvä näin. Asumisohjaajien työssä nuoren mielenterveysongelmat tarkoittavat sitä, että nuori tarvitsee enemmän kannattelua ja tukea. Tarjolla olevat mielenterveyspalvelut eivät pysty vastaamaan lisääntyneeseen tarpeeseen. Silloin asumisohjaajien vastuulle jää nuoren tsemppaaminen, motivoiminen ja kuulevana korvana oleminen. Asumisohjaajien lähestymistapa asioihin on yleensä hyvin ratkaisukeskeinen ja tässä meillä on varmasti oppimisen paikka. Aina ei tarvitse olla ratkaisuja, välillä pelkkä kuuleminen ja kohtaaminen riittää.  Näiden kahden sanan lahjoittaminen on arvokasta: Mitä kuuluu?

 

Kirjoittaja:

Nina Vehkakoski
Projektikoordinaattori
Asumisen mieli-hanke
Nuorisoasuntoliitto ry