Käänteentekevä uuden vuoden lupaus

 

Raketit poksahtelevat taivaalla, juhlistetaan uutta vuotta. Uuden vuoden vaihtuessa ilma täyttyy erilaisista muistoista kuluneelta vuodelta ja toisaalta toiveista ja lupauksista. Millaisia asioita toivoisin, että uusi vuosi toisi tullessaan? Mitkä asiat ovat itselle tärkeitä? Onko jotain, mitä voisin luvata itselleni tai toisille uuden vuoden kynnyksellä?

 

Monen nuoren hiljainen toive uudelle vuodelle on saada kokea olevansa tärkeä ja merkityksellinen. Liian monet nuoret kokevat, etteivät kuulu mihinkään eivätkä ole tärkeitä kenellekään, etenkin kun kaikilla ympärillä olevilla ihmisillä on omat kiireet ja murheet kannettavanaan.

 

Merkityksellisyyden kokemus ei kuitenkaan vaadi ihmetekoja toisilta, vaan se syntyy usein pienistä asioista ja arjen kohtaamisista. Siitä, että omilla ajatuksilla, kuulumisilla ja mielipiteillä on merkitystä jollekin toiselle. Siitä, että pääsee osaksi porukkaa ja tulee kohdelluksi kunnioittavasti. Niitä kokemuksia nuori tarvitsee kipeästi siinä elämänvaiheessa, kun hän etsii omaa paikkaansa, miettii omia vahvuuksiaan ja pohtii oman elämänsä suuntaa.

 

Osalla nuorista on huikeita unelmia, mutta ei ehkä uskallusta tarttua niihin. Tuleva vuosi voikin tuoda mieleen myös pelon sekaisia tunteita. Onneksi nuorisotyön arki tarjoaa tilanteita ja hetkiä olla nuorelle se ihminen, joka on valmis kuuntelemaan, tukemaan ja kulkemaan vierellä. Jokainen nuori kaipaa sitä, että tulisi nähdyksi omana itsenään ja sellaista ihmistä, joka katsoo syvälle silmiin ja haluaa aidosti kohdata ja nähdä suojakuoren alle.

 

Toisen uuden vuoden syvin toive voi siis olla toisen uuden vuoden lupaus ja teko. Mitä ne teot voisivat olla nuorisotyön arjessa? Millainen uuden vuoden lupaus voisi olla käänteentekevää sekä omaa, että nuoren hyvinvointia ajatellen?

 

Voisiko se olla jotain tällaista:

  1. Luon toivoa. Kannustan ja uskon nuoreen.
  2. Kysyn useammin itseltäni ja nuorilta: ”Mitä kuuluu, miten voit?” Kuuntelen ja kuulen. Pysähdyn hetkeksi.
  3. Kuuntelen sydämellä. Yritän ymmärtää, mitä nuori ajattelee, vaikken olisikaan samaa mieltä.
  4. Olen armollinen. Itselle ja nuorille. Joskus ei jaksa ja jokainen tekee virheitä joskus.
  5. Olen vierellä. Ohjaan hakemaan apua tarvittaessa. Minkään asian kanssa ei tarvitse jäädä yksin.
  6. Valitsen hyvän. Vaikka se on joskus vaikeampaa.
  7. Suhtaudun jokaiseen nuoreen avoimin mielin: ”Kuka sinä olet? Millaisia ajatuksia ja elämänkokemuksia sinä kannat mukanasi?”
  8. Katson lempeydellä. Itseäni ja toisia. Haluan nähdä suojakuoren taakse.
  9. Autan pääsemään osaksi porukkaa. Kutsun mukaan, kannustan, luon tilanteita tutustumiselle.
  10. Muistan, että jokainen tarvitsee osakseen hyväksyntää, rakkautta ja kokemusta siitä, että on merkityksellinen.

Mikä on sinun uuden vuoden toiveesi? Mikä voisi olla sinun uuden vuoden lupauksesi?

 

 

 

 

Marja Snellman-Aittola
Osaamiskeskus Vahvistamo
Mielenterveyden edistämisen asiantuntijakoordinaattori

Kuva: Ktratsov Sergey