Kesälomalaisen turvaverkot vesille!

Kuva: Helena Lopes (Pexels)

Äiti, isä, paras ystävä ja mummi. Vai nuorisotalon ohjaaja, lähikaupan myyjä ja naapurin koira. Keneen sinä turvauduit nuorena, kun mielessäsi oli huolia? Keitä sinun turvaverkkoosi kuului?

Turvaverkoksi kutsutaan niitä ihmisiä joiden puoleen nuori voi kääntyä elämän iloissa ja suruissa. Se koostuu sellaisista henkilöistä, jotka välittävät nuoren hyvinvoinnista, tsemppaavat, ja antavat myönteistä palautetta. Joistain asioista on helpompi jutella ei niin läheisten ihmisten kanssa. Siksi on tärkeää, että turvaverkossa on monenlaisia ihmisiä – myös sellaisia jotka ovat tarpeeksi etäällä.

Koska olet viimeksi pysähtynyt ajattelemaan, että sinä olet todennäköisesti osa monen nuoren turvaverkkoa? Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että sinulla ja sinun työlläsi on erityistä merkitystä. Sinä olet henkilö, jonka puoleen nuori voi parhaimmillaan kääntyä sellaisissa tilanteissa, joissa esimerkiksi vanhemmat tuntuvat liian läheisiltä tai heiltä saatu turva ei riitä, opettajat ovat liian kiireisiä, tai ystäville ei kehtaa kertoa. Vaikka nuorisotyöntekijänä oletkin aikuinen nuorelle, on roolisi kuitenkin hyvin erilainen kuin opettajalla tai vanhemmalla, ja siksi aivan erityinen. Parhaimmillaan aikuiset eivät ole nuorisotyössä auktoriteettiasemassa, vaan turvallisina rinnalla kulkijoina. Nuorisotyön vapaaehtoinen luonne tarjoaa nuorelle paikan käsitellä omia tunteitaan omaehtoisesti – omassa aikataulussa ja sillä volyymilla, kun hyvältä tuntuu.

Turvaverkko ei ole pysyvä rakenne, vaan muuttaa muotoaan ja kokoaan elämän eri vaiheissa, ja siksi sitä on syytä tarkastella aika ajoin. Erityisen tärkeää turvaverkkoa on pohtia silloin, kun nuoren elämässä tapahtuu muutoksia, tai tutut rakenteet ovat tauolla, kuten ennen kesälomia. Voi esimerkiksi olla, että nuorella on säännölliset tapaamiset kuraattorin tai koulupsykologin kanssa, jotka jäävät kesäksi tauolle. Tai viikoittainen käynti nuorisotalolla ei onnistu sen kiinniolon vuoksi. Löytyykö nuoren turvaverkosta turvallisia aikuisia myös loma-ajoille?

Turvaverkkoa voi pohtia yhdessä nuorten kanssa ennen kesälomien alkua, jotta loma sujuisi mahdollisimman huolettomasti. Alla muutama ehdotus tavoista joiden kautta turvaverkon äärelle voi pysähtyä.

  1. Keskustele nuoren kanssa tulevasta kesästä: Mitä toiveita ja suunnitelmia nuorella on? Mitä pelkoja tai epävarmuuksia? Onko sellaisia teemoja, jotka saattaisivat aiheuttaa huolia? Nuori saattaa esimerkiksi kokea kesälomalla yksinäisyyttä perusrakenteiden ollessa tauolla, turvattomuutta jos perheessä loma-aika aiheuttaa riitoja, tai jännitystä kesätyöpaikassa.
  2. Tutustukaa yhdessä kesän aikana auki oleviin palveluihin. Mikäli alueella ei ole avoinna kasvokkaisia palveluita, avoinna olevat verkkopalvelut voi tarkistaa verkossa toimivan nuorisotalon, Netarin sivuilta. Käykää kokeilemassa miten palvelut toimivat, tai tutustukaa kasvokkaisten palveluiden työntekijöihin mahdollisuuksien mukaan. Kaikki etukäteen tehty työ madaltaa nuoren kynnystä ottaa kontaktia uusiin paikkoihin niitä tarvitessaan.
  3. Koosta lista kesän aikana avoinna olevista palveluista ja laita se esille instaan, tulostettuna nuorisotilan seinälle, tai jakoon toimitilan pöydälle.
  4. Sekä yksilö- että ryhmätoimintaan löydät lisää turvaverkkoa pohtimaan kannustavia tehtäviä Hyvän mielen treenivihon sivuilta 21-22 ja Hyvän mielen treenivihko – ohjaajan oppaan sivuilta 16-17. Voit myös tulostaa Turvaverkko –julisteen toimipisteesi seinälle, tai ottaa sen avuksi teeman käsittelyyn.

Mukavia hetkiä turvaverkkojen parissa!

Katri Peräaho,
Vahvistamon nuorten mielenterveyden edistämisen asiantuntija