Miltä osallisuus tuntuu?

 

Tulen uuteen ryhmään jännittyneenä. Pyörätelineiden luona ehdin törmätä yhteen tuttuun, mutta sisällä odottaa iso joukko uusia kasvoja. Avoimet improvisaatioteatteritreenit ovat alkamassa ja paikalla on sekä kokeneita harrastajia ja ryhmän perustajia että uusia tulijoita kuten minä.

Istutaan suureen rinkiin lattialle ja jokainen saa kertoa kuka on ja miten on löytänyt paikalle. Ihmiset ovat kiinnostavia ja kiinnostuneita, osa kertoo itsestään enemmän ja toiset ovat varautuneempia. Minun on helppo luottaa toisiin ja tuntuu hyvältä, kun joku kysyy lisäkysymyksiä aiemmista improkokemuksistani.

Siirrytään lämmittelemään ja ehditään kokeilla muutamia harjoitteitakin. Nauru raikaa ja kehuja ja kannustuksia jaetaan. Treeneistä jää hyvä fiilis: minut on nähty, kuultu ja otettu vastaan sellaisena kuin olen. Olen saanut näyttää kykyjäni, kehua muita ja onnistua yhdessä. En malta odottaa seuraavan viikon treenejä!

Taika oli tapahtunut: olin löytänyt harrastuksen ja ryhmän, johon sitoutuisin pitkäksi aikaa. Myöhemmin vaikutin uuden perustamamme yhdistyksen hallituksessa talousvastaavana. Ensin minulla oli tunne osallisuudesta ja ryhmään kuulumisesta, jota seurasi halu kantaa vastuuta, vaikuttaa ja tehdä töitä yhteisen hyvän eteen.

Millaisia sinun kokemuksesi osallisuudesta ovat?

 

Monilla sana “osallisuus” assosioituu ensimmäisenä vaikuttamiseen. Mielestäni on tärkeää puhua myös siitä, mikä meitä motivoi osallistumaan ja vaikuttamaan, mikä sytyttää halun kantaa vastuuta yhteisistä asioista. Yksi vastaus tähän voi olla osallisuuden tunne: kuulun porukkaan, minulla on väliä näille ihmisille ja pystyn käyttämään ja näyttämään kykyjäni. Tämä tunne voi syntyä vaikuttamisprosessiin osallistumisessa, mutta se ei tapahdu automaattisesti. Vaikkei joku nuori koskaan kiinnostuisi formaalista vaikuttamisesta, soisi hänenkin kokevan osallisuutta, se kun tukee mielenterveyttä ja hyvinvointia!

Osallisuuden kokeminen on subjektiivinen asia, jonka toteutumisesta pitää kysyä kultakin itseltään. THL on kehittänyt monipuolisen kysymyspatteriston osallisuuden kokemuksen mittaamiseen. Millaisena osallisuuden käsite avautuu näiden väittämien kautta?

  1. Tunnen, että päivittäiset tekemiseni ovat merkityksellisiä
  2. Saan myönteistä palautetta tekemisistäni
  3. Koen, että minuun luotetaan
  4. Saan itse apua silloin, kun sitä todella tarvitsen
  5. Olen tarpeellinen jollekin toiselle ihmiselle
  6. Kuulun itselleni tärkeään ryhmään tai yhteisöön
  7. Pystyn tavoittelemaan minulle tärkeitä asioita
  8. Pystyn vaikuttamaan joihinkin elinympäristöni asioihin
  9. Pystyn vaikuttamaan oman elämäni kulkuun
  10. Tunnen, että elämälläni on tarkoitus

Mihin näistä kohdista sinulla on mahdollisuus vaikuttaa työssäsi nuorten parissa?

 

Emilia Nikkinen
Vahvistamon osallisuuskoordinaattori

 

Lähde: THL – Osallisuuden kokemuksen mittaaminen
Kuva: Priscilla Du Preez, Unsplash