Pelien ja ehkäisevän päihdetyön yhteinen viikko

Tällä viikolla on vietetty Peliviikkoa, kirjastoista alkunsa saanutta pelikulttuurin, pelien ja pelaajien juhlistamisen viikkoa ja lisäksi tälle samalle viikolle osui tänä vuonna myös Ehkäisevän päihdetyön viikko. Äkkiseltään ajateltuna päällekkäiset teemaviikot tuntuvat hyvin etäisiltä toisistaan, mutta joitain yhtymäkohtia kuitenkin löytyy – kuten esimerkiksi se, että molemmat aihealueet kuuluvat Vahvistamon aihealueisiin.

 

Niin päihteet kuin pelitkin aiheuttavat nuorten kanssa työskenteleville huolta ja tarvetta pysyä ajantasalla uusimmista trendeistä. Vaikka päihteiden ja pelaamisen haitat ovat toisistaan hyvin erilaisia, keinot haittojen ennalta ehkäisyyn ovat usein hyvin samanlaiset: hyvä keskusteluyhteys nuoren kanssa ja nuorta suojaavien tekijöiden vahvistaminen tukevat nuorta niin väistämään päihteiden haitat, kuin pitämään peliharrastuksen haitattomana. Nuorisotyön eri muodot ovat erityisen hyvässä asemassa tukemaan nuoren kasvua muunmuassa tarjoamalla turvallisia aikuiskontakteja ja turvallisia rajoja, harjoittamalla ihmissuhdetaitoja ja luomalla tilaisuuksia tavata uusia kavereita, sekä mahdollistamalla itsensä toteuttamista eri harrastusten kautta. Porukkaan kuulumisen kokemuksen ja nuoren huomaaminen ovat nuorisotyöntekijöiden erityisalaa. Kaikki nämä ovat nuorta suojaavia tekijöitä sekä päihde- että pelihaittojen näkökulmasta.  

 

Molemmat teemat ovat myös sellaisia, joiden käsittely jää herkästi pelkkien teemaviikkojen varaan. Nuorten kanssa aiheiden käsittelyä ei kuitenkaan voi määritellä kalenteriin. Pelkän päihde- tai pelihaittatiedon tuputtaminen nuorille ei tunnetusti toimi haittojen ehkäisyyn, vaan tähänkin tarvitaan pitkäjänteisempää työtä. Keskustelu teemoista saattaa nousta ilmoille milloin vain ja ammattilaisen onkin hyvä olla valmis ottamaan aihe puheeksi silloin, kun se luontevasti puhututtaa. Teemaviikot ovat hyviä muistuttamaan ja antamaan tekosyyn ottaa asia puheeksi, sekä päivittää tietojaan aiheista. Tässä lopuksi muutama tärppi molempien teemaviikkojen tarjonnasta nuorisoalan ammattilaisille!

 

Katsokaa yhdessä nuorten kanssa: Bueno Talk Live

EHYT ry järjestää nuorille suunnatun päihdeteemaisen Bueno Talk -lähetyksen perjantaina 9.11.2018 klo 18–20.

Bueno Talk -livelähetystä luotsaavat Yle Kioskin upeat toimittajat Essi Lamppu ja Emma Karasjoki. Lavalla ja chatissa juttelemassa on tubettaja Joona Hellman, Hauskoista kotivideoista tunnettu Sampo Marjomaa, uuden sinkun julkaissut Paul Elias, asiantuntija Isabella Holm, jääkiekkoilija Juha Jääskä, nuori Patrick Lagerkrans sekä tietokirjailija Ani Kellomäki. Luvassa naurua, keskustelua, kisailua ja väittelyä!

Lisää tietoa tapahtumasta täällä!

 

Testaa tietosi nuuskasta!

EHYTin nuuskavisa päivittää kertaheitolla sinun ja nuortesi tiedot ept-viikon teemasta, eli nuuskasta. Onko Jutila taas aitiossa? Testaa täällä!

 

Tällä viikolla pelataan!

Peliviikon kunniaksi monet kirjastot ja muut toimijat järjestävät erilaista pelitoimintaa. Lähde itse rohkeasti kokeilemaan jotain uutta tai ota nuoret oppaiksesi pelimaailmaan!

Katso peliviikon kalenterista lähimmät tapahtumat! 

 

Poimi talteen pelikasvatusmateriaalit
Peliviikolla monet toimijat julkaisevat hyödyllistä materiaalia, jota voi käyttää vaikka koko vuoden läpeensä. Poimi talteen ainakin Mediakasvatusseuran materiaalikoosteet pelaamisesta ja pelikasvatuksesta!

 

Peliviikon striimit

Peliviikon Twitch-kanavalla lähetetään koko Peliviikon ajan livelähetyksiä paikallisista tapahtumista. Pistä Peliviikon Twitch-kanava seurantaan, niin Peliviikon monet livelähetykset löytävät suoraan luoksesi!

Katso Peliviikon kanavaa täältä!  

 

Yhdistä viikkojen teemat

Lydia-peli on tunnelmallinen ja tarinallinen seikkailupeli, joka tutkiskelee aikuisten päihteidenkäyttöä lapsen näkökulmasta. Lydia -pelin ikäraja on 12 ja sen mobiiliversio on maksuton. Peliä voi pelata vanhempien nuorten kanssa myös yhdessä, sillä sen parissa voi herätä antoisia keskusteluja.

Lue lisää Lydiasta!

 

 

Nuppu Soanjärvi
Vahvistamon Itä-Suomen verkostokoordinaattori