Tee jotain hauskaa!

KUPLA on Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Nyyti ry:n yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on tehdä korkeakouluyhteisöistä vahvempia ja saavutettavampia. Osana hanketta järjestetään erilaisia koulutuksia eri kohdeyleisöille. Yksi koulutuskokonaisuus on suunnattu opiskelijajärjestöjen tapahtumia järjestäville aktiiveille, ja koulutuksissa on mm. ideoitu erilaisia tapahtumakonsepteja. KUPLAn tapahtumakonseptipajassa kehiteltävien tapahtumaideoiden täytyy täyttää vähintään kolme viidestä seuraavasta ehdosta:

• Osallistujat tutustuvat toisiinsa
• Niin hauska idea että osallistuisin itsekin
• Osallistujat tekevät jotain, eivät ole vain passiivinen yleisö
• Alkoholi ei edistä suoritusta/ei odoteta alkoholin nauttimista
• Tapahtumalla on selkeä idea, mitä siellä tehdään

Konseptipajan tarkoituksena on luoda hauskoja, hyviä ja yhteisöllisyyttä tukevia tapahtumaideoita, joissa alkoholi tai sen nauttiminen ei ole keskeisessä roolissa. Tässä blogissa esittelen henkilökohtaiset suosikkini Vaasan, Oulun ja Kokkolan korkeakouluopiskelijoiden ideoimasta parhaimmistosta. Nämä ideat ovat vapaata riistaa pöllittäväksi, lainattavaksi, muokattavaksi, varioitavaksi, väritettäväksi – ihan miksikä vain. Tärkeintä on, että nyt tehdään yhdessä jotain hauskaa!

LAJIKOKEILUJEN SARJA

Yksin voi olla vähän orvon tuntuista käydä kokeilemassa mitään uutta juttua, joten kaverin kanssa tai pienellä ryhmällä voi olla helpompaa käydä tutustumassa asioihin. Opiskelijajärjestömaailmassa puhutaan usein lajikokeiluista ja tarkoitetaan yleensä urheilulajeja, mutta mitäpä jos tällä kertaa kokeiltaisiin jotain muuta lajia kuin urheilulajeja?
Eläinlajien kokeilussa testattaisiin esimerkiksi eläinten sopivuutta silitettäväksi tai miten niitä pitää hoitaa. Ruokalajikokeiluun voi yhdistää erilaisia perinneruokia tai pelkkiä ruoka-aineita – esimerkiksi supermarketin eksoottisten hedelmien hyllyn läpisyönnin. Musiikki- ja taidelajikokeiluissa kannattaa pyrkiä suoraan hands-on -lähestymistapaan ja kokeilla vaikka soittimia tai erilaisia maalaustekniikoita itse.

JULKINEN TILA HALTUUN!

Mitä tekisit kotikaupunkisi julkisessa rakennuksessa tai tilassa, jos saisit mahdollisuuden? Speed datingia museossa, flashmob ostoskeskuksessa, virkkaushetki kaupungintalolla vai jotain aivan muuta? Tapahtuman järjestäminen julkisessa tilassa voi vaatia melkoista työskentelyä lupien kanssa ja idean ankaraa myyntiä tilan omistajalle, mutta on myös tärkeää opetella katsomaan tuttuja rakennuksia ja ympäristöjä ja miettimään, miten omaa lähiympäristöä voisi piristää tekemällä jotain odottamatonta.

ESITTELE ELINYMPÄRISTÖSI

Ehdottomasti mielenkiintoisimpia asioita joihin olen törmännyt tapahtumakoulutuksia pitäessäni, ovat paikkakuntien omat, ainutlaatuiset erikoisuudet. Uusille opiskelijoille tai kulmille vasta muuttaneille kiertoajelu kaupungin olennaisimpien nähtävyyksien luo on paitsi hauska, myös tarpeellinen tapahtuma. Lisää syvyyttä kaupunkikierrokseen saa ottamalla matkaoppaiksi henkilöitä, jotka ovat halukkaita jakamaan parhaita muistojaan kaupungin eri paikoista. Vielä jännemmäksi pääsee, jos jaksaa tehdä hieman kansanperinteen keruuta ja ottaa selvää, liittyykö kotikulmiin tai lähialueisiin kertomuksia kummittelusta, ja järjestää kummituskävelyn niiden paikkojen luo, joissa sanotaan kummittelevan.
Paikallisten erikoisuuksien listaamisen lisäksi tapahtumakonseptipajaan osallistuneita on pyydetty keksimään, mitkä ovat kaupungin parhaat tapahtumat, joihin pääsee alle 10€:lla tai vielä halvemmalla: miltä sillalta voi kuunnella musiikkifestivaalia ilmaiseksi, milloin järjestetään ilmaisia tanssikursseja puistoissa ja milloin kannattaa kärkkyä alennushintaisia teatterilippuja saman illan näytöksiin.

YÖLLÄ EI NUKUTA

Jostain syystä arkiset asiat tuntuvat paljon jännittävämmiltä kun ne tehdään yöllä. Yön suojissa voi olla vaikkapa piilosta jossain tutussa rakennuksessa, kuten kampuksella. Yöllä voi myös pukea haalarit päälleen ja vallata leikkipuistot lapsuusvuosien pihaleikkien uudelleenlämmittelyä varten, päästää luovuutensa valloilleen taidepajassa ja syödä illallista sokkoina tai säkkipimeässä. Pyjama päällä jopa opiskelu sujuu rennommin ja luovemmin.

ÄLÄ JAKSA- RELAA

Miltä kuulostaisi ohjattu rentoutuminen ja erilaisten rentoutumistapojen kokeilu? Rentoutumistapahtumaan voisi kuulua vaikka joogaa, hierontaa, ohjattua meditointia, kehonhuoltotunteja, mahdollisuus ottaa päiväunet yksin tai kaverin kanssa, rauhallisen juttelun nurkkaus ja mitä vain, mikä rentouttaa. Stressistä ja kiireestä puhutaan todella paljon ja painotetaan rentoutumisen ja lepäämisen merkitystä, mutta kuinka monelle meistä on kerrottu miten voi rentoutua, tai annettu mahdollisuus pohtia ja kokeilla, mikä rentoutumismetodi toimii itselle parhaiten?

Lisää KUPLAn kokoamia tapahtumaideoita ja -konsepteja löytyy KUPLAn verkkosivulta osoitteesta kupla-hanke.fi/opiskelijalle.

 

Emi Maeda, KUPLA-hankkeen koulutussuunnittelija
Kuva: Emile Guillemot /Unsplash